Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Okul öncesi eğitimin çocuklar, aileler ve toplum açısından birçok yararı bulunmaktadır. 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi çocukların en hızlı geliştiği dönemdir. Bireylerin kişiliğini oluşturan zihinsel, sosyal, duygusal, bedensel gelişiminin yüksek bir oranı 0-6 yaş arası okul öncesi dönemde oluşmaktadır. Bu dönemde çocukların öğrenimi çok yoğundur ve çocukların temel alışkanlıklarının ve yeteneklerinin oluştuğu ve en hızlı geliştiği dönemdir.

Okul öncesi eğitimde rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri çocukların okul hayatına alışma, sosyal iletişim becerileri kazanma, öğrenme becerisi kazanma, kendine güvenme, yaratıcı olmaları ve kendini ifade edebilmelerine katkıda bulunur. Öte yandan çocukların yaşam ve gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden (aile, öğretmen, rehberlik servisi iş birliği içinde) çözmelerine yardımcı olmak ve kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı, üretken bireyler olarak yaşamalarına destek olmaktayız.

Çocukların zihinsel ve kişilik gelişimlerinin çok büyük bir kısmını tamamladığı, tüm yaşamları boyunca etkili olacak davranış biçimlerinin şekillendiği bu dönemde psikolojik danışma ve rehberlik hizmetimizin amacı çocukların;

  • Psiko-sosyal, duygusal, bilişsel, dil gelişimlerini desteklemek,
  • Yaratıcı düşünce gelişimini desteklemek,
  • Problem çözme, karar verme ve uyum sağlama için gerekli olan bilgi ve becerileri kazanmasını sağlamak,
  • Olumlu ve gerçekçi benlik gelişimini sağlamasına destek olmak,
  • Sağlıklı iletişim becerileri kazanmasını sağlamak,
  • Saygı, sevgi, sorumluluk, çevre bilinci gibi evrensel değerleri kazanmasını sağlamak ve bunun yanında ailelerin de ihtiyaç duyduğu konularda psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaktır.

Yıl içerisindeki yapılan çalışmalar aşağıdaki başlıklar altında toplanmaktadır;

Öğrenci Tanıma ve İzleme Çalışmaları: Uygulanan test ve envanterler, çocukların psikososyal, duygusal ve bilişsel alanlarda güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri belirlemeye, takip etmeye yönelik çalışmalardır.

Oryantasyon Çalışmaları: Okula yeni başlayan öğrencilere yönelik yapılan, bireysel çalışmalardır. Bu çalışmalarda öğrencinin okula adapte sürecinin sağlıklı ve hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesi amaçlanır.

Bireysel Çalışmalar: Çocukların kendilerini duygu ve düşüncelerini ifade edebildikleri dil “oyun”dur. Yaşadıkları problem durumlarında yetişkinler için psikoterapi neyse çocuklar için oyun terapisi odur. Gerekli görülen öğrencilere psikolojik danışmanımız tarafından oyun terapisi uygulanmaktadır.

Sosyal Sorumluluk Bilinci Geliştirmek Amacıyla Yapılan Çalışmalar: Yardımlaşma, paylaşma gibi duyguları yaşamalarına ve anlamalarına yardımcı olmak, ihtiyacı olan öğrencilere duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalardır.

Grup Gözlemleri: Her yaş düzeyinde yapılan grup gözlemlerinin amacı öğrencileri grup içerisinde tanıyabilmektir. Özellikle küçük yaş grubu öğrenciler için duygusal ve sosyal alanlardaki sorunları belirlemeye yönelik bir çalışmadır.

Sınıf Çalışmaları: Sınıfların ihtiyaç duyduğu konular doğrultusunda her sınıfla yapılır. Yaşam becerileri, değerler, okul olgunluğu gibi konularda çocukları geliştirmek ve desteklemek amacıyla sınıflarda yapılan çeşitli aktivite ve etkinlikleri içerir.

Sosyo-Duygusal Becerilerin Gelişimine Yönelik Çalışmalar: Çocukların duygu ve düşüncelerini tanıma, duygularını regüle etme, ifade edebilme, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlama, arkadaş edinebilme ve arkadaşlığı sürdürebilme becerilerini kazandırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Bu çalışmaları destekleyen sınıf içi etkinlikleri sayesinde becerilerin pekiştirilmesi sağlanır.

Uyguladığımız Test ve Envanterler:

  • Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE),
  • Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi,
  • Peabody/Alıcı Dil Testi,
  • Gessel Gelişim Testi,
  • Metropolitan Okul Olgunluğu Testi,
  • Goodenough-Harris Bir İnsan Çiz Testi, Aile Çiz Testi, Bir Ağaç Çiz Testi,
  • Frankfurter Dikkat Testi,
  • Catell 2-A Zekâ Testi,
  • Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi

Velilere Yönelik Çalışmalar:

Aile Danışmanlığı: Velileri daha yakından tanıyarak onlara çocuklarının duygusal, sosyal ve bilişsel alanlardaki güçlü ya da desteklenmesi gereken yönleriyle ilgili detaylı bilgiler verir. İlgili alanlara yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapar.

Öğrencilerle yürütülen çalışmalar kadar velilerle yürütülen çalışmalar da önemlidir. Gerekli görülen durumlarda randevu sistemi ile velilerle birebir görüşmeler yapılabilir.

Bülten Çalışmaları: Velilerin ihtiyaç duyduğu konularda periyodik aralıklarla veli bültenleri çıkarılır ve bu bültenler velilere ulaştırılır.

Seminerler: Velilerin çocuklara yönelik uygun tutum ve davranışlar geliştirmelerine destek olmak amacıyla ihtiyaçlar dahilinde düzenlenen çalışmalardır.

Psikolojik danışmanımız, sadece öğrenciyle değil, aynı zamanda öğretmen, idareci ve velilerle de iletişim halinde çalışmalarını sürdürmekte, çalışmalarında önleyici, gelişimsel rehberlik modellerinden yararlanmaktadır.